Beneficjent: Fundacja ENO Carpathian
Partner słowacki: Urząd Miasta Brekov
Okres realizacji: 09-2016 - 04-2017
Zrealizowana wartość projektu: 56 486,09 €, w tym dofinansowanie z EFRR: 48 013,17 €
Projekt zakładał realizację działań ukierunkowanych na upowszechnienie wiedzy o tradycyjnych produktach kulinarnych i winiarskich z terenu pogranicza polsko-słowackiego oraz ich szeroką promocję. Udział w Forum Ekonomicznym w Krynicy przyczynił się do zainteresowania szerokiego grona odbiorców tematyką winiarstwa i kulinariów polsko-słowackiego pogranicza, natomiast podczas warsztatów opracowane zostały wytyczne dla produktu turystycznego Carpathia&Slow Beskid, który to stanowi istotne narzędzie dla działań promocyjnych obszaru pogranicza, w szczególności Beskidu Niskiego i Pogórza po stronie polskiej oraz graniczących z Beskidem obszarów Słowacji. Produkt turystyczny wraz z ofertą oparty jest na poznawaniu karpackiego przygranicza, a w szczególności historii miejsc i narodów tu żyjących oraz degustacji win i produktów spożywczych pochodzących z tego regionu.
Główne działania zrealizowane w ramach projektu:
- Ekspozycja promocyjna dziedzictwa kulinarnego i winiarskiego pogranicza polsko-słowackiego na XXVI Forum Ekonomicznym w Krynicy - udział w Forum w Krynicy był istotnym elementem promocji związanej z bogatą tradycją kulinarną i winiarską pogranicza polsko-słowackiego. W XXVI Forum Ekonomicznym w Krynicy uczestniczyło ponad 3 tysiące osób z ponad 50 krajów. Przygotowana ekspozycja oraz właściwa i zakrojona na szeroką skalę promocja podczas Forum przyczyniła się do zainteresowania szerokiego grona odbiorców tematyką winiarstwa i kulinariów pogranicza polsko-słowackiego. Udział w tak prestiżowym wydarzeniu pozwolił wyeksponować i pokazać szerokiemu gronu odbiorców najlepsze, wyselekcjonowane produkty świadczące o dziedzictwie pogranicza.
- Warsztaty „Smak tradycji” dotyczące dziedzictwa kulinarnego i winiarskiego pogranicza polsko-słowackiego odbyły się po stronie polskiej i słowackiej (2 edycje) w miejscach, w których kultywowane są tradycje kulinarne i winiarskie. Dwa dni warsztatów dotyczyły produktów i potraw tradycyjnych występujących na pograniczu polsko-słowackim. Jeden dzień poświęcony był tradycjom winiarskim oraz możliwościom rozwoju branży winiarskiej w regionie. Jeden dzień to wizyta w wybranych miejscach kultywujących tradycje kulinarne i winiarskie pogranicza. W warsztatach udział wzięło 68 osób. Efektem warsztatów było również opracowanie wytycznych strategicznych dla powstającego w ramach projektu produktu turystycznego Carpathia&Slow Beskid.
- Opracowanie produktu turystycznego Carpathia&Slow Beskid wraz z folderem wizerunkowym opracowanego produktu. Powstały w ramach projektu produkt turystyczny oparty jest na poznawaniu Karpackiego przygranicza polsko-słowackiego, a w szczególności historii miejsc i narodów tu żyjących oraz degustacji win i produktów spożywczych pochodzących z tego regionu. Odpowiednio przygotowana oferta turystyczna potrafi zainteresować i zachęcić do zwiedzania nawet najbardziej wymagających turystów. Opracowany produkt turystyczny odpowiadający na wyzwania rynku będzie promował dziedzictwo pogranicza polsko-słowackiego również po zakończeniu realizacji projektu.