Karpacki
img

Smaki i hafty pogranicza polsko - słowackiego

Beneficjent: Gmina Przeworsk

Partner słowacki: Obec Spissky Hrhov

Okres realizacji: 01.02.2017 – 31.12.2017

Zrealizowana wartość projektu: 47 396,89 €, w tym dofinansowanie z EFRR: 40 287,34 €,

Projekt miał na celu podtrzymanie tożsamości i tradycji regionów poprzez wspólną działalność artystyczną, kulinarną, rękodzielniczą i turystyczną. Dzięki realizacji mikroprojektu zrewitalizowano istotne aspekty autentycznego dziedzictwa w obszarze tradycyjnego rękodzieła (haftu) oraz lokalnych potraw. Nastąpiło odejście od schematyzmu i populizmu wzorniczego poprzez inwentaryzację tradycyjnych lokalnych zasobów rękodzielnictwa i kulinariów podczas spotkań kreatywności i opracowanie niepowtarzalnych koncepcji wytworów regionalnych. Działania projektowe doprowadziły do popularyzacji dziedzictwa kulturowego, w tym tradycji i zwyczajów regionalnych, a także pozwoliły na prezentację i promocję autentycznego wzornictwa regionalnego oraz zachowanie go w trwałej formie (publikacja przepisów kulinarnych i opracowanie wzornika haftów).

Główne działania zrealizowane w ramach projektu:

  • Organizacja warsztatów kreatywności i opracowanie wzornika - zadaniem warsztatów było dokładne rozpoznanie stanu rękodzieła (haft krzyżykowy), ocena jego aktualnej wartości, poznanie oczekiwań uczestników, wybór kierunków działania, a jednocześnie poszukiwanie atrakcyjnych odniesień lokalnych i regionalnych. Zostało zorganizowanych 8 spotkań (po 4 spotkania w Polsce i na Słowacji), w których udział wzięło łącznie 100 osób z obu stron granicy. W trakcie warsztatów sporządzony został zestaw wzorów koncepcyjnych, które zostały wykorzystane do opracowania "Wzornika" haftów, który to został wydany w 2.000 egzemplarzy.
  • Organizacja dwudniowych warsztatów hafciarskich w Polsce i na Słowacji pod kierunkiem instruktora. Podczas warsztatów zarówno na Słowacji jak i w Polsce wykorzystano kanny, które powstały w ramach warsztatów kreatywności, jak również wzory opracowane we wzorniku haftów. Zwieńczeniem warsztatów w Polsce była wystawa prac twórców połączona z konferencją i debatą na temat rozwoju rękodzieła w zakresie haftu krzyżykowego i innej działalności twórczej artystów nieprofesjonalnych. W konferencji oprócz uczestników warsztatów udział wzięli lokalni twórcy, przedstawiciele samorządów, organizacji pozarządowych i szkół.
  • „Przywracamy smaki kuchni polskiej i słowackiej”. Zadanie miało na celu ocalenie od zapomnienia przepisów na tradycyjne, lokalne potrawy. Zarówno w Gminie Przeworsk jak i Spissky Hrhov przeprowadzono wywiady z najstarszymi mieszkańcami w celu odtworzenia przepisów na lokalne potrawy, które następnie zostały zamieszczone w książce "Smaki Pogranicza". W ramach zadania odbyły się również warsztaty kulinarne na Słowacji i w Polsce. Zadanie sfinalizowała zorganizowana w gminie Przeworsk impreza "Gala smaków pogranicza" podczas której został zaprezentowany dorobek kulturowy lokalnych artystów jak i zespołów. Była to doskonała okazja do wymiany doświadczeń, nawiązania przyjaźni między uczestnikami warsztatów.

Sfinansowano przez Narodowy Instytut Wolności - Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego ze środków Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018 – 2030