Podniesienie jakości kształcenia zawodowego na obszarze transgranicznym
Beneficjent: Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju
Partner polski: Stredná odborná škola gastronómie a služieb
Okres realizacji: 01.10.2019 – 31.03.2021
Zrealizowana wartość projektu: 38 749,85 €, w tym dofinansowanie z EFRR: 32 937,36 €
Partnerzy projektu postawili sobie za cel poprawę jakości transgranicznej edukacji specjalistycznej i zawodowej poprzez m.in. podniesienie kompetencji nauczycieli i uczniów oraz wzbogacenie oferty edukacyjnej łączącej teorię z praktyką z wykorzystaniem innowacyjnych narzędzi kształcenia. Wspólna realizacja zadań w postaci kursów i szkoleń przez partnerów z Polski i Słowacji otworzyła nowe możliwości spójnego połączenia systemu edukacji po obu stronach granicy.
Główne działania zrealizowane w ramach projektu:
- Kursy i szkolenia zawodowe „Kurs barmański flair” i „Szkolenie coaching zdrowia” dla uczniów i nauczycieli po stronie polskiej. W każdym z kursów uczestniczyło po 8 osób ze Słowacji i 16 osób z Polski. Celem kursu było podniesienie kompetencji zawodowych, zdobycie wiedzy pożądanej przez pracodawców, co niewątpliwie przyczyni się do większej konkurencyjności uczestników na rynku pracy.
- Kursy i szkolenia zawodowe „ Kreatywna kuchnia i „Orientalne smaki” dla uczniów i nauczycieli po stronie słowackiej i polskiej. W każdym z kursów uczestniczyło po 10 osób ze Słowacji i 6 osób z Polski. Uczestnicy zdobyli wiedzę która jest przełomowa w gastronomii i bardzo pozytywnie postrzegana przez restauratorów. Dodatkowo poszerzyli swoje praktyczne kompetencje zawodowe, a to w przyszłości pozwoli im sprostać wymaganiom stawianym przez pracodawców.
- "Słowacki od kuchni"- nauka języka słowackiego i polskiego. W kursach językowych łącznie wzięło udział 54 uczestników. W ramach zadania zakupiono również wyposażenie do pracowni językowej wraz z monitorem interaktywnym.
- Event transgraniczny -"Regionalne smaki pogranicza" został zrealizowany w formie hybrydowej tj. stacjonarnie w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju oraz w formie on-line. W ramach Eventu zrealizowano również konferencję oraz prezentację lokalnych wystawców z produktami regionalnymi/ zdrową żywnością. W spotkaniu wzięli również udział pracodawcy. Uczniowie z kolei mieli okazję zaprezentować umiejętności nabyte podczas szkoleń/kursów. W evencie wzięło udział 130 osób z Polski i 50 osób z Słowacji.
Zachęcamy do obejrzenia materiału filmowego o zrealizowanych działaniach projektowych https://www.youtube.com/watch?v=lobNAJ9Zt8o