Spotkania z kulturą i kuchnią pogranicza polsko-słowackiego
Beneficjent: Gmina Haczów
Partner krajowy: Gminny Ośrodek Kultury i Wypoczynku w Haczowie
Partner słowacki: Stowarzyszenie Mikroregionu „Pod Duklou” z Siedzibą w Krajn’a Porubka
Okres realizacji: 30.11.2009 r.- 31.08.2010 r.
Zrealizowana wartość projektu: 33 325,84 € w tym dofinansowanie z EFRR 28 326,96 €
Zadaniem projektu było stworzenie warunków dla rozwoju świadomego dziedzictwa kulturowego społeczeństwa polsko – słowackiego obszaru przygranicznego. Projekt poprzez zawiązane partnerstwo przyczynił się do zacieśnienia współpracy przede wszystkim w dziedzinie kultury ale jednocześnie umożliwił rozwój obszarów w innych obszarach np. turystyki. Zorganizowanie szeregu warsztatów (bibułkarskie, kulinarne, pieczenia proziaków) pozwoliło na przekazanie wiedzy praktycznej oraz tradycyjnych receptur ich wyrobu szerszemu gronu zainteresowanych, dzięki czemu szeroko rozumiane tradycje ludowe nie ulegną zapomnieniu. Przeprowadzona inwentaryzacja „skarbów kultury ludowej” oraz charakterystycznych i unikatowych produktów regionalnych/lokalnych stała się podstawą do stworzenia wspólnej oferty promocyjnej obszaru przygranicznego.
Główne działania zrealizowane w ramach projektu:
- Warsztaty promujące kulinarny produkt regionalny.
- Warsztaty bibułkarskie na Słowacji.
- Wydanie publikacji poświęconej kuchni obu sąsiadujących regionów.
- Wydanie mapy i folderu pt. „Skarby Gminy Haczów”.
- Organizacja pikniku z pieczonym proziakiem.
- Organizacja Transgranicznego Jarmarku Folklorystycznego.
- Przeprowadzenie seminarium zamykającego projekt.